Istoric

Asociația Neurocare a luat ființă în toamna anului 2010, din dorința de a putea ajuta pacienții cu probleme neurologice sau neurochirurgicale aflați în imposibilitatea de a accesa investigații și tratamente de ultimă oră.

Din dragoste pentru copii, pentru zâmbetul lor, pentru că noi înşine nu am uitat să fim copii și să ne bucurăm de lucrurile simple ale vieții, pentru lecţii inimaginabile de viaţă, oferite de părinţi, care nu au limite în iubirea lor, am pornit la drum – membrii fondatori ai Asociației noastre, doamna dr. Raluca Teleanu, dl dr. Dan Teleanu, dna as. Adina Istrate, alături de primii voluntari, dr. Diana Epure, dr. Daniela Vasile, dr. Magdalena Sandu.

Pe măsură ce timpul a trecut ni s-au alăturat tot mai mulți oameni cu suflet mare, medici rezidenți, asistente, infirmiere, părinți, toți contribuind cu inima, cu știința și timpul lor la realizarea a tot ce ne-am propus.

Am început dăruind câte puţin şi copiii ne-au oferit inima lor: primul Crăciun sarbătorit în Familia Neurocare, în anul 2011 ne-a adus alături de copii hipoacuzici care au oferit un spectacol pacienților internați în secție, dansând în ritmul muzicii lor interioare. Au deschis astfel inimile tuturor, iar de atunci, fiecare Crăciun, fiecare Paște, fiecare Moș Nicolae sau 1 Iunie ne aduc bucuria de a dărui, de a fi alături de copii, pentru copii.

În anul 2012 visele noastre încep să prindă formă. În luna iunie, Luna Copilăriei, am organizat primul nostru eveniment public – în Parcul Herăstrău ne-am întâlnit pentru a vorbi fără prejudecăţi despre copiii cu epilepsie. Ne-au fost alături prieteni dragi…Mona Nicolici și Marian, Radu Captari, Ovidiu Cuncea, Adriana Stere – ProTV, Florin Busuioc, Copiii Clubului Atlantis și copii hipoacuzici de la Liceul Tehnologic Special nr. 3. Am dovedit atunci că inimile noastre vibrează la fel, indiferent de vârstă.

Ne-am orientat apoi privirile catre secția în care lucrăm, secția de Neurologie Pediatrică a Sp. Dr. V. Gomoiu. Pentru cei mai mulți dintre pacienții noștri aceasta este ca o a doua casă, unii dintre ei petrecând aici săptămâni sau uneori chiar luni din viață. Ne-am dorit să le oferim încăperi primitoare, cabinete în care să îi facem să se simtă ca intr-o lume de basm, pentru că nimic nu e mai prețios ca zâmbetul unui copil. Astfel, visul nostru de a picta în culorile copilăriei secția a prins viață cu ajutorul elevilor de la Liceul Tonitza care au adus în lumea reală piticii cu a lor Alba ca Zăpada, pe Tigrila, pe Mickey Mouse (care doarme cumințel în camera de EEG).

În paralel cu toate acestea, am perseverat în a ține pasul cu ultimele noutăți
din lumea medicală pentru a putea oferi pacienților noștri acces la investigații și tratamente de ultimă oră. Am urmat cursuri de terapie Vojta avându-l ca îndrumător pe dl. Prof. Dr. Bauer din Germania. Am urmat cursuri multiple de electroencefalografie atât în țară, cât și în străinătate alături de experți în domeniu – Prof. Florin Amzica, Dr. Bogdan Florea si echipa ASCO 90 care ne-au fost mereu alături în domeniul neurofiziologiei. Am audiat prelegeri la congrese naționale și internaționale, mereu venind cu noi cunoștințe. Am organizat o masa rotundă împreună cu dl. Conf. Laxman Gangwani (Texas-USA) și dna dr. Dana Brânzei (Milano) pentru pacienții cu amiotrofie spinală. Am fost alături de Asociația P.A.V.E.L în tratarea pacienților cu tumori.

În sprijnul pacienților cu afecțiuni neuromusculare am organizat un al doilea
eveniment public, “Joc pentru joc”, în Parcul lumea Copiilor, alături de oameni de suflet – Florin Romașcu și al lui Djembe, Randi și Jo care au cântat “Visator”, imnul nostru, împreună cu echipa noastră, copii și părinți, Alex Dima – facepainter de weekend si prieten drag.

Am continuat să ajutăm copiii și familiile acestora, mereu cu gândul la emoţia
și zâmbetul copiilor care întâlnesc un prieten în care să aibă încredere, cu care să glumească, dar să și înțeleagă și să accepte prin ce trec.

Cum viața și siguranța pacienților sunt mai presus de orice, am demarat și
finalizat mai multe campanii de strângere de fonduri pentru a achiziționa aparatură ultraperformantă pentru secțiile de neurochirurgie și neurologie. Astfel la Spitalul Universitar de Urgență București a fost posibilă dotarea secției de neurochirurgie cu un neuroendoscop și doua aspiratoare CUSA care au dat posibilitatea efectuării operațiior în mai mare siguranță și cu o durată mult mai mică de recuperare postoperatorie a pacientului.

De asemenea, în secția de neurologie a spitalului nostru a putut fi achiziționat
un sistem Accuvein Viewer cu ajutorul căruia asistentele pot recolta analize și pot monta branule mult mai rapid și sigur, reducând seminificativ stresul pacienților și familiilor acestora.

Cum înțelegerea epilepsiei atât de către medic și pacient, cât și de către
societate este deosebit de necesară, dar presupune investigații speciale, am propus Fundației Vodafone proiectul „Epilepsia se poate vindeca”, câștigând atât în anul 2015, cât și în anul 2016 încrederea lor și fondurile necesare pentru a ne împlini visul. Astfel am putut aduce în secția în care lucrăm două electroencefalografe performante cu ajutorul cărora putem asigura un diagnostic precoce și de certitudine al epilepsiei, putem urmări pacienții cu epilepsie și putem să le asigurăm cel mai potrivit tratament. De asemenea, de anul acesta am început să utilizăm un aparat holter EEG, care permite înregistrarea copilului în mediul său, singurul din țară de acest fel.

Ne-am dorit de asemenea să achiziţionăm pentru pacienţii noştri un aparat
radiologic mobil cu braţ “C”. Acesta este un aparat mai mult decât necesar în sălile de operaţie, în intervenţiile chirurgicale la nivelul creierului şi al coloanei vertebrale. Un aparat care care oferă precizie medicilor care-l utilizează şi şansa la viaţă sau la o viaţă normală pentru cei supuşi unor proceduri medicale atât de sensibile. Și acest lucru a fost posibil de curând.

Pentru toate realizările noastre mulțumim Oamenilor de Suflet care ne-au fost
sau ne sunt sponsori, implicării personalului medical al secției care nu de puține ori a făcut eforturi supraomenești pentru a face față afluxului de pacienți și problemelor lor, mulțumim părinților copiilor aflați în grija noastră care au înțeles că numai împreună putem reuși, și mai ales, mulțumim pacienților noștri, mici sau mari, care ne-au dat motivația de a merge înainte – zâmbetul lor, ochii lor plini de fericire și mulțumire, glasurile lor lipsite de griji care umplu zilnic secția de neurologie pediatrică.