Bărbatul care a învins patru forme de cancer într-un an

Ultimul impas a fost depăşit acum două săptămâni, când i s-a îndepărtat tumora cerebrală.
Slăbuţ la trup şi cu capul bandajat, Florian se ridică sprinten din pat când mă vede intrând în salon. Soţia este alături de el şi asta-l face să treacă mai uşor peste necaz. Până anul trecut nu avusese niciodată probleme de sănătate. În aprilie 2010, s-a dus la o clinică privată din Galaţi să-şi scoată o gâlmă ca o boabă de fasole care-i apăruse la subraţ. În timp ce aştepta rezultatele biopsiei, într-o noapte a simţit o durere groaznică de cap. În scurt timp, bărbatul de 42 de ani avea să afle că suferă de melanom, de tumoră la creier şi de metastaze la plămâni. „Medicii au spus atunci că tumorile la creier nu se pot opera. Am făcut chimioterapie şi cobaltoterapie şi, după câteva luni, o parte dintre ele au dispărut de tot. În urma tratamentului, au dispărut şi metastazele de la plămâni”, spune Florian. În decembrie, anul trecut, Florian a aflat că avea metastaze şi pe intestinul subţire. Avea greţuri, tot ce mânca îi venea înapoi, şi avea dureri care-i treceau cu algocalmin. S-a operat şi a scăpat şi de aceste metastaze.
Operaţia la creier a durat patru ore
Florian a venit la Spitalul Universitar din Bucureşti în urmă cu două săptămâni pentru a vedea ce se poate face cu tumora care-i mai rămăsese la creier. Medicul i-a spus că se poate opera. „Intervenţia a durat patru ore şi a constat în extirparea metastazei cerebrale. Operaţia este complexă, are risc de sângerare şi trebuie să fim foarte atenţi să nu atingem structuri din creier care l-ar putea lăsa pe pacient cu deficit postoperator neurologic”, explică Dan Teleanu, medic primar neurochirurg la Spitalul Universitar din Bucureşti. Acesta mai spune că, în cazul lui Florian, şansele de supravieţuire depind de cât de bine este controlat melanomul. Florian nu are voie să mai consume alcool şi cafea şi trebuie să se ferească să mai stea cu capul în soare. În caz contrar, riscă să aibă crize epileptice.
„Nenorocirile astea se întâmplă când eşti mai liniştit”
Stilul de viaţă dezordonat, alimentaţia nesănătoasă şi poluarea fac ca tumorile cerebrale să apară şi la persoane de 30-40 de ani. În unele cazuri, tumorile pot avea cauze secundare, ca în situaţia lui Florian. Spre exemplu, o femeie care a avut cancer la sân sau un bărbat cu cancer pulmonar riscă să facă şi metastaze cerebrale. Tumorile mai pot apărea şi fără un motiv foarte bine cunoscut. „Tumorile cerebrale benigne pot apărea la femeile cu multe sarcini din cauze hormonale sau la pacienţi de 60-70 de ani”, spune Dan Teleanu.
Cea mai periculoasă formă de cancer la creier, glioblastomul, apare însă mai frecvent la bărbaţi, iar rata de supravieţuire este de 8 luni. Durerile de cap, crizele epileptice, tulburările de vedere, pareza pe partea tumorii şi un deficit de câmp vizual sunt semnele unei tumori cerebrale. Pentru a surprinde boala din timp, medicii recomandă un control neurologic o dată pe an, după vârsta de 35 de ani. „Nenorocirile astea se întâmplă când eşti mai liniştit. Eram fericit la maximum când am aflat că sunt bolnav. Acum îmi doresc să trăiesc măcar până la 50 de ani, să mă pun pe picioare, să mă duc la serviciu şi să am grijă de fetiţa mea de 10 ani”, spune Florian care nu-şi explică de ce s-a îmbolnăvit. „Alcool beam ocazional şi n-am mai pus gura pe ţigară din 1995. Mişcare am făcut mereu. Doar de dulciuri ce am mai abuzat, pentru că-mi plac foarte mult. Poate că m-am îmbolnăvit pentru că am stat mult în soare. De mic îmi plăcea să înot şi apoi am lucrat toată viaţa pe vapor în soare”, caută el să găsească un răspuns.
„Operaţia prin care se îndepărtează tumora cerebrală are risc de sângerare şi trebuie să fim foarte atenţi să nu atingem structuri din creier care l-ar putea lăsa pe pacient cu deficit postoperator neurologic.”
DAN TELEANU, neurochirurg

Sursa: romanialibera.ro, 15 Martie 2011
http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/barbatul-care-a-invins-patru-forme-de-cancer-intr-un-an-219465.html

Related Post
0 Comments